Gyakran ismételt kérdések

a napelemes rendszerekkel
kapcsolatban

A napelemes rendszerekkel kapcsolatban sok kérdés merül fel.
Ezen az oldalon egy csokorba gyűjtöttük a leggyakrabban
feltett kérdéseket és a rájuk adott válaszainkat.

Az engedélyeztetés attól függ, hogy mekkora rendszert szeretnél kiépíteni. 50 kW-ig háztartási méretű napelemes rendszerekről beszélünk, ebben az esetben igénybejelentés szükséges a szolgáltató felé, a rendszerek bruttó elszámolásba kerülnek. 50-500 kW közötti rendszerek a kiserőművek, amelyekhez egyszerű engedélyeztetési  eljárás szükséges és visszwattos formában üzemelnek. 500 kW feletti rendszerek pedig az erőművek. Ekkor egyedi megállapodás keretében eladják az áramot. Munkatársaink, miután felmérték az igényeid, mindezekről teljes körű tájékoztatást nyújtanak számodra.

Fontos, hogy a tető elegendő teherbírással rendelkezzen, ahhoz, hogy a napelemeket a tartószerkezetekkel együtt elbírja. Ezeknek a súlya általában 16-18 kg/m2. A napelem szinte bármilyen tető típusra felszerelhető, hiszen mindegyikhez van megfelelő tartószerkezet típus. A felmérések során munkatársaink mindent megvizsgálnak (tetőszerkezet állapota, szükséges tetőfelület rendelkezésre áll-e, tájolás), így ennek megfelelő pontos, műszaki tartalmat lefedő ajánlat kerül kiadásra.

A napelem és a napkollektor esetében két különböző technológiáról beszélünk. Míg a napelem a nap sugarainak hatására tud villamosenergiát termelni, addig a napkollektor a napsugárzásnak köszönhető hőt gyűjti. Ennek felhasználása főként a melegvíz előállítására valamint a lakás illetve medence fűtésére korlátozódik. A napelem által megtermelt elektromos áram, ezzel szemben, felhasználható minden árammal működő háztartási készülék üzemeltetésére.

Igen, mivel nem rendelkeznek mozgó-kopó alkatrésszel ritka a meghibásodás, éves karbantartásuk nem szükséges, mint más elektronikai cikkeknél. A napelemek élettartama átlagosan 25-30 év, míg az invertereké 15-20, így mindenképpen tartós megoldás. A meghibásodás ritka, de előfordulhat,
ezért fontos, hogy a kivitelező cég megbízható legyen, rendelkezzen a megfelelő szervizháttérrel, hogy a későbbiekben is lehessen rájuk számítani.

A hálózatra visszatápláló rendszer, egy inverter segítségével, közvetlenül az elektromos hálózatba táplálja vissza a napelemek által megtermelt energiát. Az áram termelésének és fogyasztásának mennyiségéről az ad-vesz mérőóra ad tájékoztatást. Ezzel szemben a szigetüzemű rendszereknél nem csatlakozunk a közcélú hálózatra. Ezek a rendszerek főként olyan helyeken fordulnak elő, ahol nincs lehetőség a hálózatra való csatlakozásra (pl.: tanyák). A megtermelt energiát akkumulátorokban tároljuk. Csak arra tudunk tehát hagyatkozni, amit megtermelünk, ha nem termelünk nincs áram.

A napelemek egy vastag, speciális üvegréteggel vannak ellátva, amely védelmet nyújt a külső környezeti hatásoktól. Vagyis nem kell tartani attól, hogy a jégeső vagy a heves zivatarok kárt okoznak a panelekben, viszont szélsőséges időjárási körülményeknél (pl golflabda méretű jég) már nem nyújt védelmet, ezért mindenképpen érdemes biztosítást kötni.

A válasz igen, sőt. Kimondottan ajánlott, hogy legyen biztosítás a napelemes rendszeren, hiszen egy nagy értékű beruházásról van szó, ami évtizedekig megfelelően kell, hogy működjön. Ezért azt ajánljuk, hogy már a tervezés folyamatában érdeklődd meg a kivitelezőnél illetve biztosítódnál, hogy milyen lehetőségekkel számolhatsz.

A napelem rendszer által megtermelt áram mennyiséget az inverterről lehet leolvasni. Sőt ma már online applikáció segítségével is nyomon lehet követni a termelést, de olyan kisegítő eszközök is léteznek, amelyek különféle adatokat gyűjtenek és kimutatásokat készítenek a könnyebb tájékozódás érdekében.

Mivel a napelemes rendszer növeli az ingatlan értékét, így egy esetleges eladás során előnyt jelenthet. Emellett át is költöztethető, viszont fontos, hogy ezek a rendszerek egy bizonyos épületre, és annak tetőszerkezetére lettek méretezve és engedélyeztetve, így bonyolult lehet átköltöztetni.

A napelemekre, az időjárási viszonyoktól függően, több minden lerakódhat, például falevél, virágszirmok vagy egyéb hordalékok. Ezek egy részét egy kiadósabb eső lemoshatja, viszont így is vannak olyan szennyeződések, amik továbbra is ottmaradnak és letapadnak. Időnként érdemes megbízni olyan szakembereket, akik kimondottan a napelemek tisztításáért felelősek, ugyanis így biztos lehetsz abban, hogy rendszered tisztán és biztonságosan fog továbbra is működni, termelni.

Igen, ugyanis bizonyos esetekben nem elég csupán a napelemes rendszer tisztítása, mosása, hanem a rendszer komolyabb átvizsgálására, karbantartására is szükség van. A karbantartási munkálatok akkor mindenképp szükségesek ha teljesítmény csökkenést észlelünk és ez a napelemek mosása után is fennáll. Ezen felül, ha a napelemes rendszer már legalább 5 éve üzemel, ha az inverter hibát jelez, valamint új napelemmel felszerelt ingatlan vásárlásakor is ellenőriztetni kell.

Igen, a napelem áramot termel. Azt, hogy az áramot mire használod fel, a Te döntésed, így a válasz igen, elektromos fűtésnél akár fűtésre is.

Mivel az ideális dőlésszög 30-35 fokban van, így a legtöbb esetben könnyen lecsúszik a panelekről a hó, vagyis minimális lesz az e miatti termeléskiesés.

A napelemes rendszerek télen is termelnek energiát, de jóval kevesebbet, mint mondjuk a nyári hónapokban. Felhős, borús időben, szintén nem áll le a termelés.

Maradt még kérdésed, amire nem kaptál választ?

Írd meg nekünk, és rövid időn belül válaszolunk!