Napelem

tudástár

A legfontosabb tudnivalók a napelem rendszerekről

Mi is valójában a napelem és hogyan működik?

A napelem, vagy másként fotovoltaikus cella, egy olyan eszköz, amely a Nap sugárzási energiáját alakítja át villamos energiává. A Nap sugarai a földre érve energiát adnak át, amelyet a napelem felfog és inverterek (áramátalakító berendezések) segítségével átalakít. Ezek az inverterek az egyenáramot (DC) váltóárammá (AC) alakítják át, és ez az energia felhasználható világításra, fűtésre, valamint az elektronikai eszközök és háztartási gépek meghajtására is.

Fotovoltaikus hatásnak azt a folyamatot nevezzük, amikor a fényt energiává alakítják át, és szinte mindegyik napelem ezen jelenség alapján működik. Maga a folyamat röviden úgy zajlik, hogy a napelemet érő sugárzás találkozik a cellákban lévő szilícium réteggel, elnyelődik és így szabad elektronokat hoz létre. A félvezetőben ez által elektromos tér keletkezik, amely a szabad elektronokat mozgatni kezdi, így létrehozva az elektromosságot. A félvezetők olyan anyagok, amelyek alapállapotban nem, csak megfelelő körülmények között vezetik az elektromos áramot.

Hogyan működik a napelem?

A napelem típusai

A napelemeket, technológiájuktól függően, két csoportra lehet bontani. Kristályos és vékonyfilm-rétegű napelemekre.

Nézzük meg ezeket egy kicsit bővebben!

Kristályos napelem panel

Kristályos napelemek

Ezek a fajta napelemek számítanak a legelterjedtebb és legkedveltebb modelleknek a piacon. Nagy tisztaságú szilícium cellákból tevődnek össze, gyártási módjuk alapján pedig még két csoportra oszthatóak: mono- és polikristályos napelemekre.


Monokristályos napelem:

több, jól elkülönült fekete cellából épül fel. Gyártása során a szilícium egy tömbben dermed meg, majd henger alakúra formázzák, később pedig ebből vágják le a cellákat, hogy jobban el tudják helyezni őket a napelem modulján. A leggazdaságosabb forma a nyolcszög, melynek hatásfoka 20% feletti , ezzel első helyet bezsebelve a többi típus elől. Viszont, mivel egy telepítés során számos más tényezőt is figyelembe kell venni, nem minden esetben bizonyul ez az első számú választásnak. Legalább 30 éves élettartammal rendelkeznek, ebből 12-15 év jellemzően a gyártói termékgarancia.


Polikristályos napelem:

szintén több cellából épül fel, amelyek kékes-lila színűek. A cellákat négyzet alakú tömbbe öntik, és a monokristályos napelemtől eltérően, ezek több kristályban dermednek meg. A tömb vékony szeletekre való felvágását követően, a cellákat ónszalaggal olvasztják össze és többrétegű védőburokba helyezik el. Előállításuk időhatékonyabb, így viszont az energiaigény kisebb. Mindezekből adódóan az áruk is kedvezőbb. Hatásfoka 19-20% körüli, így viszont a hőterhelést nem bírja olyan jól, mint a monokristályos társa.

Kristályos napelem panel
Kristályos napelem panel
Vékonyfilm napelem panel

Vékonyfilm-rétegű napelemek

Magyarországon lényegében ismeretlen típus, egyáltalán nem használják. Gyártásuk jelentősen eltér a kristályos napelemekétől, ugyanis ez esetben a szilíciumot gőzölik, amelynek köszönhetően a gyártási idő jelentős mértékben csökken. Szintén elmondható róla, hogy alacsonyabb költségű napelem, viszont a hatásfoka csupán 6-8%. Emiatt családi házakra ritkán telepítik, hisz még a területi igényük is nagyobb a kristályos panelekhez viszonyítva. Mindinkább olyan helyeken fordulnak elő, ahol magas hőmérséklet uralkodik. Főként 3 technológiát alkalmaznak gyártásuk során, ezek közül is a legelterjedtebb, az amorf napelem.


Amorf napelem:

esetében a félvezető réteg szintén szilícium, viszont a kristályos tömbök helyett itt szilán gázt alkalmaznak előállításuk során. Így ez a napelem nincs részekre tagolva, hanem egyetlen amorf kristályból áll. Mondhatni hatásfoka alacsony, 4-6% körüli, és telepítése is nagy szabad felületet igényel. Az amorf napelem jobban hasznosítja a szórt fényt, ezt érdemes szem előtt tartani mielőtt belevágunk a telepítésbe.

Vékonyfilm napelem panel
Vékonyfilm napelem panel

Minden, amit a napelem tájolásával
kapcsolatban tudni kell!

Egy napelemes rendszer telepítése során nagy szerepet játszik ingatlanunk fekvése. Figyelnünk kell arra, hogy melyik égtáj felé tájoljuk a napelemeket, illetve, hogy megfelelő dőlésszögben legyenek, hisz ettől függ rendszerünk hatékonysága. Optimális esetben ez 35-40 fok közé esik, déli irányban. A beesési szögnek pedig mindig 90 foknak kell lennie, tehát a napfény merőlegesen érje a paneleket.

Abban az esetben, ha más égtáj felé tájolunk, teljesítménycsökkenés várható. Dél-keleti, illetve dél-nyugati tájolás esetén körülbelül 5%-os veszteséggel számolhatunk, míg keleti és nyugati tájolásnál ez az érték akár a 15%-ot is elérheti. Hozamcsökkenést okozhat továbbá az is, ha árnyékos helyre telepítünk, így erre mindenképpen oda kell figyelni. Ha a
tetőn esetleg nincs árnyékmentes hely, lehetőség van például garázstetőre vagy talajra is telepíteni.

Lehetőség van olyan napelemes rendszerek telepítésére is, ahol a napelem modulok követik a Nap mozgását. Ehhez speciális Nap
követő tartószerkezet szükséges. Fontos, hogy ezen szerkezetek rendszeres karbantartást igényelnek, valamint mozgásukhoz energia szükséges, így az áruk is magasabb lehet.

Abban az esetben, ha lapos tetőre szeretnénk napelemes rendszert, fontos figyelembe venni, hogy ide súlyozásos technológiával kell telepíteni: lapos tető esetében nem fúrjuk meg a tetőt a tartószerkezet rögzítésekor, hanem megfelelő súlyozással kerül rögzítésre. Ha a tető nem bírja a terhelést, komoly károk keletkezhetnek, ezzel együtt pedig plusz költségek.

Napelem tájolás fontossága

Tehát a megfelelő napelem kiválasztása
több tényező mentén történik.

Ha kíváncsi vagy, hogyan nézne ki a saját napelemes
rendszered, végezz el egy gyors számítást!

Megéri befektetni?

Ha napelemes rendszerekről beszélünk gyakran felmerülő kérdés a megtérülési idő hossza. Ezt az időt több tényező is befolyásolja, kezdve az épület fekvésétől, a rendszer minőségén keresztül egészen a napsütéses órák számáig. Ha minden faktor ideális, akkor egy 1 kW maximális teljesítményű napelemes rendszer évente nagyjából 1200 kWh villamos energiát termel meg. Ezt alapul véve könnyen tudunk egy egyszerűsített megtérülési időt számítani, aminek végeredményeként megkapjuk, hogy hány év alatt térül meg a befektetésünk. 2024. elejétől azonban már bonyolultabbá vált a számítás a bruttó elszámolás bevezetésével.

kW (kilowatt) – a teljesítmény mértékegysége

kWh (kilowattóra) – a fogyasztás mértékegysége, amely azt mutatja meg, hogy az elektromos eszköz hány óra alatt mennyit fogyaszt

kWp (pillanatnyi csúcsteljesítmény) – a rendszer pillanatnyi teljesítményének kifejezésére használják

Ehhez a számításhoz használd napelem kalkulátorunkat,
amely gyors és átlátható eredményekkel szolgál a számodra!

Amennyiben a szaldó elszámolást vesszük alapul, mondhatjuk, hogy nagyjából 6 év alatt térül meg a befektetésünk. Ennek az elszámolásnak a lényege, hogy a termelő-fogyasztóknak évente kell beszámolniuk a szolgáltatónak energiafogyasztásukról és termelésükről.

A beszámolás az ad-vesz mérőóra alapján történik, amely rögzíti az adott napelemmel felszerelt háztartás energiafogyasztását a hálózatról, illetve a visszatermelt mennyiséget. 

A szabályozások értelmében ha többet termelünk napelem rendszerünkkel , mint amennyit fel tudunk használni, akkor a szolgáltató alacsonyabb árral fog számolni, amikor megtérítésre kerül a sor. Viszont fontos megemlíteni, hogy 2024-től az újonnan telepített rendszerek esetében már nincs lehetőség a szaldós elszámolásra, ilyenkor a bruttó elszámolást kell alapul venni.

Bruttó elszámolás esetében a vételezés és betáplálás havonta kerül számlázásra, és az energiaszolgáltató kilowattonként 5 forintért veszi át a megtermelt energiát. Azzal számolhatunk, hogy ebben az esetben változik majd a napelemes rendszerek megtérülési ideje, viszont a lehetőségekhez mérten előnyünkre is fordíthatjuk az új elszámolási módszert. A megoldás erre az energiatároló akkumulátor, amely segít benntartani a háztartásban a megtermelt, de azonnal el nem használt energia közel 80%-át. 

Egy napelemes rendszer telepítése komoly beruházásnak számít, akkor pedig még magasabb árral kell számolni, ha energiatároló akkumulátort is szeretnél a csomagba, viszont a bruttó elszámolás mellett így tud a legrövidebb idő alatt megtérülni a befektetés. Mindezek miatt, mindenkinek, aki új napelemes rendszer telepítése mellett dönt, ajánljuk a 2024-ben induló Napelem Plusz támogatást, amely keretein belül 66%-os állami támogatás szerezhető napelem rendszerre és energiatároló berendezésre.

Kalkulátorunk segítségével többek között megtudhatod azt is, hogy a támogatás elnyerése esetén mekkora pénzbeli beruházásra van szükség a napelemes rendszered kiépítéséhez, valamint hány év annak megtérülési ideje.

Kapcsolódó kifejezések

Visszwatt védelem – lényege, hogy a napelemes rendszer csak annyi energiát termeljen, amennyi az adott pillanatban szükséges a háztartás ellátásához.

Smart Meter (okos fogyasztásmérő) – segítségével nyomon követhető a pillanatnyi termelés, fogyasztás, és ezek egymáshoz való viszonyulása.

Visszwatt védelem – lényege, hogy le van tiltva a visszatáplálás.

Smart Meter (okos fogyasztásmérő)- segítségével nyomon követhető a pillanatnyi termelés, fogyasztás, és ezek egymáshoz való viszonyulása.

Na de akkor miért is érdemes napelemes rendszer mellett dönteni?

Lássuk az okokat:

Mi segítünk neked abban, hogy a lehető legokosabb döntést hozd. Vágj bele!

Mennyibe kerül egy
napelemes rendszer?

Sokan már az ötlet felmerülésekor pontosan tudni szeretnék, hogy mennyi egy napelemes rendszer ára. Ahogy azt korábban is említettük, mielőtt telepítésére kerül a sor számos tényezőt megvizsgálunk, amely ingatlanonként változó. Ebből kifolyólag nem tudunk előzetesen pontos összeget mondani.

Ehhez szükségesek olyan adatok, mint:

Ezektől függ az ajánlat tartalmának összeállítása,
amelyben általában a következő tételek szerepelnek:

Az általunk készített ajánlat tartalmazza még ezen kívül a tervezési, kivitelezési és engedélyeztetési költségeket is.

Pontosabb, személyre szabott kalkulációt szeretnél?

Mindössze pár kattintás és néhány
paraméter megadása után kiszámoljuk neked!

Hogyan történik a napelemes
rendszer megvalósítása?

A telepítést követően
sem engedjük el a kezed!

A rendszered karbantartását és tisztítását is
vállaljuk, a problémamentes működés érdekében.

Szeretnél másodvéleményt?

Országszerte több száz megbízást teljesítettünk már.
Ismerd meg elégedett ügyfeleink tapasztalatát!

Napelemes rendszer kiépítéséhez
válaszd Te is a Solar Konstrukt Kft-t!